torstai 15. toukokuuta 2014

Vinkkejä tuleville NZ vaihtareille

Kirjoitin yleisen postauksen omista vinkeistä tuleville vaihtareille (lue tästä), mutta ajattelin olla täsmällinen ja yrittää auttaa myös Uuden-Seelannin lähtijöitä! :)



Tee perus vaateostokset Uudessa-Seelannissa. Uudessa-Seelannissa on halvempaa kuin Suomessa! (esim K-martissa leggingsit 4€, sukat 1€/kpl, ballerinat 3-15€ jne). Pakkaa kuitenkin omat suosikit, ja riippuen milloin lähdet vaihtoon, muista pakkaa lämpimät vaatteet. Perus kauneustuotteet ovat myös vähän halvempia, niin mieti ennen kuin ostat uutena Suomesta vaihtoa varten.
Muista myös ettet tarvitse kummallisempaa vaatekokoelmaa, sillä tulet todennäköisesti käyttämään koulupukua suurimmaksi osaksi :D

Talot ovat huonosti eristettyjä. Muista siis pakkaa joku lämpimämpi pusero, villasukat tai vaikka One Piece mukaan. Taloissa on harvoin tuplaikkunat ja yksi patteri/takka saattaa lämmittää koko taloa.

Huonot kulkuyhteydet on ollut normaali ongelma mun vaihdon aikana :D Pääkaupunkiseudulla bussit voivat hyvin mennä vain tunnin välein, ja pienemmissä kylissä oletkin täysin riippuvainen host perheen kyydeistä.

Ihmiset pelkäävät pimeetä niin älä oleta että liikut yksin ulkona viiden/kuuden jälkeen. Valmistaudu siis olemaan kiireinen heti koulun jälkeen.

Valmistaudu epäterveelliseen ruokaan. Täällä epäterveellinen ruoka on edullisempaa, ja koska kulttuuri on täällä hyvien tarjousten etsimistä, useimmat perheet syövätkin halpojen ruokien mukaan.
Jos huolestuttaa, hommaa siis itsellesi salikortti tai joku liikuntaharrastus jo vaihdon alussa ;)

Älä pelästy maanjäristyksiä. Mahdollisuus että juuri sinä kuolet on minimaalinen :D Mene tukevan esineen alle tai ovenpielen alle ja odota jälkijäristyksienkin ajan. Äärimmäisissä tapauksissa, peitä myös kaulaasi suojaaksesi itseäsi lasinsirpaleista. Rakennukset ovat maanjäristyksissä vaarallisimmat.
Tässä on lista app:eistä jotka ovat hyviä! :)

Valmistaudu outoon huumorin. Täällä ei joskus ymmärretä sarkasmia (ainakin kokemuksieni mukaan Pahiatuassa), ja kaikki otetaan yleisesti sanoen aika kirjaimmellisesti. Paikalliset ovat yleensä aika lapsellisia. :D

Valmistaudu rentoon elämäntapaan. Vaikka kuulostaa todella rentouttavalta, mulla oli ongelmia tämän asian kanssa :D Käy joissain tapauksissa vähän hermoillekin, kun ajoista tai lupauksista ei pidetä kiinni :D

Valmistaudu eri nettitapoihin. Taloissa ei ole rajatonta nettiä, ja netti on yleisesti Uudessa-Seelannissa todella kallista! Valmistaudu siis olemaan paljon vähemmän koneella eikä Youtube videoita tuu tulee yhtä paljon katsottua.. sad aye :( Perus puhelin diilin, mitä suurimmalla osalla vaihtareista on ollut, kuuluu vain 500Mb kuukaudessa. Bye bye rajaton 3G ;)



Kuulostaa nyt varmaan todella negatiiviseltä :D Olen kuitenkin vain reheellinen ettei sitten tarvitse pettyä :) Kuitenkin positiivisiin asioihin! :)

Valmistaudu mahtaviin arkimaisemiin. Totut vuoden aikana siihen että henkeäsalpaavat maisemat ympäröivät sinua koko ajan, mutta muista myös nauttia niistä vaikka tuntuisi oudolta hetkessä. Tällaista et kuitenkaan tule kokemaan Suomessa.

Valmistaudu saamaan uniikkia aksenttia! Vuoden lopussa tulet osaamaan käyttää sweet as oikein, ja tietää mitkä knickersit ja lollies ovat. Good option bro ;)

Valmistaudu tapaamaan uteliaita ihmisiä. Surullinen määrä ihmisistä ovat matkustaneet Australiaa pidemmälle, niin ovat hyvin kiinnostuneita kuulemaan tarinoita kotimaastasi. Muistaa antaa hyvä kuva ja puhua totta, koska he uskovat mitä tahansa sinä sanot :D

Breath and just do it! Useimmat vaihtarit jotka lähtevät lupaavat etteivät tee mitään extreme juttuja, mutta tässä ympäristössä tulee helposti hinku tehdä bungy, flying fox, bridge swing tai vaikkapa skydive. Totuttele ideaan, tulet kuitenkin tekemään jonkun näistä ;)

Valmistaudu viettämään vuotta maailman eksoottisimmissa maassa ;) Needless to explain ♥

Hyvää vaihtovuotta! Jos valitsit Uuden-Seelannin, olen varma siitä että sinulla tulee olemaan mahtava vuosi! Vastailen mielelläni kaikkiin kysymyksiin, niin lähetä ihmeessä sähköpostia! :)

- Roxy


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti