maanantai 14. huhtikuuta 2014

Things I don't understand

Vuoden aikana käy läpi monta jaksoa, yleensä:


  • ihastus (kaikki on kiinnostavaa ja kivaa)
  • kriisi (löydät ärsyttäviä asioita uudessa paikassa ns. kulttuurishokki)
  • sopeutuminen (hyväksyt puutteita etkä näe kaikkea niin mustavalkoisena)
  • normaali elämä (sinusta tulee osa kulttuuria)
  • kotiinlähtö (paniikki ja helpotus samaan aikaan)

Löysin tän alla olevan luonnoksista, ja mietin hetken miksi en ole julkaissut sitä silloin.
Katsoin päivämäärää ja ihmettelin miten olen voinut kirjoittaa niin "Suomi-dissaavaa" tekstiä koti-ikävän aikana. Tää on yksi yleinen tapa käsitellä kriisi-jaksoa. Yritän siis koti-ikävän helpottamiseksi vakuuttaa itseäni että Uusi-Seelanti on parempi kuin Suomi :D


21.10.2013

Matkailu avartaa, todellakin! Saan päivittäin uusia näkökulmia asioihin ja oma asennekin muuttuu kun saa enemmän tietoa.

Things I don't understand: 


Suomalainen hapan asenne

Täällä ihmiset oikeasti auttavat toisiaan, joskus jopa ennen omien asioiden tekemistä. Täällä mua ei haukuttu vauvaksi kun halusin antibiootit nestemuodossa ja muutenkin täällä ei tehdä ongelmia turhista jutuista. Mummot ei turhia vingu ja perheestä pidetään huolta loppuun asti. En myöskään ymmärrä miten sanaa "please" ei suomen kielessä ole olemassa. Kertookin kovasti miten kohteliaita Suomessa ollaan :D Palvelu voisi myös olla niin paljon ystävällisempi Suomessa, asia mitä minä ainakin tulen tuomaan täältä mukaan!


Turha autolla liikkuminen

Niin kauan kun hinta on asianmukainen ja kyyti vie sinut suhteellisen lähelle päämäärääsi: miksi ottaa auto? Kun olen asunut täällä landella, kun niitä busseja tai junia ei ole, ja kun autolla liikkuminen on välttämätöntä tulee vähän turhautunut olo miten ihmiset joilla on sitä julkista liikennettä ja lyhyitä etäisyyksiä esim. ajaa autoa matkoja mitä hyvin voisi kävellä, tai ihan kuin minä ajaisin yksin autolla kouluun kun on varmaan oikeasti halvempaa ja ainakin ekologisempaa käyttää julkista liikennettä (aikuisten lippu kyllä välillä kalliimpaa kuin autolla matkustaminen. Vähän miettimistä päätöksentekijöille!).


Kouluttamattomat

Se hetki kun piti hymyillä ja jotenkin kohteliaasti reagoida siihen kun mulle Victoria Universityssä esitettiin niiden vuosittaista hinnastoa mielessäni pyöri vaan "Thank you Finland for free education!".
Miksi jotkut eivät sitten opiskele? Kyllä mulla itellä kävi joskus mielessä heti hypätä työelämään mutta... Miksi ihmiset eivät käytä mahdollisuuksia joita niille tarjotaan?
Sitäpaitsi me saadan vielä tämän lisäksi opintotukea!

Kiusaaminen

Sitä on joka maassa, sitä on kaikkialla. Täällä välillä pahempaa kuin Suomessa, jossain kyllä pahempaa kuin täällä. Ennen mä en ehkä olisi, mutta nyt uskaltaisin kyllä mennä sanomaan pari kaunista sanaa. Vaihtarina eletään niin #yolo:ta joka päivä että ei kyllä tee mieli katsoa hetkeäkään kun joku alistaa toista oman säälittävän itseluottamuksensa rakentamisen takia.

Epäkunnioitus

Jotkut eivät ansaitse kunnioitusta, en väitä vastaan, mutta ovat itse itsensä siihen kuoppaan kaivanneet. Onkin järkyttävää miten jotkut eivät kunnioita perhettään, ja varsinkin vanhempiaan. Olen vaihtareiden kanssa erikoistapaus, mutta useammat ihmiset saavat kokea vain yhden perheen ja yhdet vanhemmat. Itsensä kunnioittamista jotkut unohtavat kokonaan. Letting yourself down really bad is some of the worst feelings ever...

- Roxy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti