maanantai 28. huhtikuuta 2014

Vinkkejä tuleville vaihtareille

Itellä oli miljoona kysymystä ennen vaihtoa, niin ajattelin yrittää tehdä elämää vähän helpommaksi teille jotka olette lähdössä :) Tuntuu varmaan että lähtö on kaukana, mutta se tuleekin yhtäkkiä todella nopeasti. Kannattaa siis valmistautua ajoissa! :)
Tässä vähän vinkkejä!

Ennen vaihtoa

Valitse kohdemaa huolella koska tulet asumaan siellä koko sun vaihdon. Tulet kokemaan just sen maan kulttuuria, koulua ja arkipäivää! Mieti siis tarkkaan mikä sinua kiinnostaa.

Valitse järjestö huolella koska tulet olemaan riippuvainen niistä koko sun vaihdon ajan, ja haluat varmasti että he pitävät sinusta huolta kuten lupaavat. Pitää muistaa että järjestön toiminta on loppujen lopuksi riippuvainen sinusta, sillä sinä niille maksat. Voihan sitä mainostaa ja luvata kaikkea maasta taivaisiin kunnes rahat ovat tilillä, mutta tuletko vielä olemaan oppilaana hierarkian huipulla tai heikompana äänenä pohjalla kunhan pääset kohdemaahan? Järjestöön investoiminen on tavallaan kuin mikä tahansa tuhansien eurojen ostos! Haluat varmasti olla varma siitä että tulee olemaan rahojesi arvoista? Pitää myös muistaa että netissä puhutaan pahaa varmaan jokaisesta järjestöstä, niin valitkaa omalla tuntemuksella ja ottakaa selvää ennen valintaa!

Älä ota liikaa selville kohdemaastasi, koska tulet olemaan siellä melkein vuoden. Ihan turhaa stalkkaa koko aluetta ja kehittää paljon alitajuisia odotuksia kun et oikeasti tiedä millaista tulee olemaan. Odota ja näe ;) Älä siis "elä sun vaihtovuotta" ennen kuin se oikeasti tapahtuu.

Valmistaudu henkisesti (ja tarvittaeessa fyyssisesti) painonnousuun. Varmaan 90% lihoo vähän vaihdon aikana uuden ruokavalion, uuden elämäntavan ja syömisaikataulujen takia. Itse huolestuin todella paljon mutta kaikki sanovat että kaikki menee pois kun tulee kotimaahan. Painonnousu voi olla yhdestä kilosta jopa kahteenkymmeneen. Keskimäärin kuulemma n. 8kg.

Pakkaa suosikkeja joka kategoriasta. Harkitse mitä kannattaa ostaa uutena ja mikä on halvempaa ja helpompaa raahata mukaan. Riippuen minne lähdet on myös hyvä pohtia onko sinun tyyli olennainen tai outo muihin verrattuna. Tuletko oikeasti käyttämään näitä vaatteita kohdemaassa?

Ole reheellinen hakupapereiden kanssa! Tätä en voi painostaa tarpeeksi, koska eikö olisi aika syvältä, jos sun sijoitus ei sovi yhtään, vain siksi että laitat virheellisiä tietoja hakupakettiin? Sanotaan vaikka että laitat papereihin että harrastat vain lukemista, vain kuulostaaksesi erityisen älykkäältä kun todellisuudessa sinua ei kiinnosta kirjat pätkääkään. Ja sinut esim sijoitettaisiin hiljaiseen kotiin ainoaaksi lapseksi missä iso pino kirjoja kohdemaan kielellä odottaa sinua. Eikö olisi aika tyhmää jos oikeasti tykkäisitkin jostain ihan muusta? Perheita valitaan yleensä kiinnostuksien kohteiden mukaisesti, mutta älä myöskään oleta että pääset perheeseen missä rakastetaan sun harrastuksia. Muista yleisesti olla aito oma reheellinen itsesi myös haastatteluissa.

Hengitä sijoitustietoja odotellessa! Mä toivon että olisin uskonut ex-vaihtareita kun he sanoivat että "älä panikoi, kyllä sä vielä saat sun perheen". Jotkut saavat kuukausia ennen lähtöä, ja jotkut saavat päiviä ennen lähtöä. Ajankohta jolloin saat tiedot EI ole siitä kiinni miten haluttu olet :D Voi olla että joku paperi koulusta puuttuu, tai joku pienen pieni yksityiskohta joka estää perhetietojesi antamista. Pahimmassa tapauksessa saat rahat takaisin, tai asut väliaikaisesti aluevalvojan luona! .. Niin hengitä! :D

Sijoitustietojen saamisen jälkeen voit pitää perheeseen yhteyttä. Itse sain vaan puhelinnumeron, ja soittamisesta ei tullut oikein mitään sateliittien takia :D Muista kuitenkin pitää keskustelut aika pinnallisella tasolla, taas älä "elä sun vaihtovuotta" ennen kuin se oikeasti tapahtuu. Tässä vaiheessa saatat jopa kokea ensimmäiset kulttuurishokit, koska yhteydenotot eri maissa ovat niin eri tasolla. Älä siis tunne ettei perhe halua sinua jos he eivät heti vastaa sun sähköposteihin. Voi olla että he vaikka pitävät kasvotusten tutustumisesta, tai koska heillä ei ole luotettavaa nettiyhteyttä ;) Mikä tahansa on mahdollista. Älä siis tunne että olet hylätty jo ennen saapumista jos näin käy.

Tuliaisten hankkiminen oli varmaan yksi hermoja raastavimmista asioista, miettiä mitkä tuotteet edustavat omaa maata. Pakko muistuttaa etteivät ne perheet nyt teitä tuliaisten takia ota, ja että paras tuliainen pitäisi olla te! :) Mutta perus asiat mitä ihmiset nyt ovat vieneet ovat esim. Muumi, Iittalan, Marimekon, ja Fazerin - tuotteita ja ehkä juustohöylä? Voit myös kattoo jos jotain henkilökohtaisempaa matchais, mutta tosiaan, et ole menossa sinne tavaroita toimittaaksesi :D Kaikki tuliaiset ovat myös omien tavaroiden pakkaamisesta pois...

Viimeiset päivät Suomessa ovat olleet mulle ehkä stressaavimmat elämässä! :D Tuntui että oli kuoleman päivä tulossa, varsinkin kun kaikki yhtäkkiä huomaa sinun olevan olemassa ja yhtäkkiä tuntevat itsensä tärkeäksi sun elämässä XD Suosittelen "aikataulun" tekemistä, ja keskity niihin tärkeimpiin ihmisiin jotka ovat aina olleet siinä. Muista että et ole kuolemassa, ja että elämä kyllä jatkuu vaihdonkin jälkeen! :D Muista myös rentoutua ja nukkua!



Perillä

Anna itsellesi aikaa vähän hengittämään ja tottumaan uuteen paikkaan. Perheenkin pitäisi ymmärtää jos olet vähän hämilläsi asioista. Tutustu perheeseen rauhassa, ja hymyile: olet perillä, ja tästä se kaikki alkaa!

Kommunikoi! Varmaan suurin osa ongelmista vaihdon aikana johtuu kommunikointi ongelmista! Suurin osa perheistä (krhm..) ymmärtävät että olet toisesta maasta, ja katsovat joitakin asioita läpi sormien. Muista sanoa jos jokin on huonosti, sillä ongelmat yleensä vain kasvaa ajan mittaan. Muista myös kommunikoida positiivisissa merkeissä! :)

Älä vertaa. No shit että on erilaista! :D Voit välillä kertoa omasta maastasi ja miten asiat tehdään kotona, mutta kukaan ei tykkää siitä vaihtarista joka viettää koko vaihtovuoden kritisoiden miten asiat eivät ole kuin kotona.

Älä vetäydy pois ihmisistä kun mahdollinen koti-ikävä tai angsti iskee! Vaikka tuntuu että haluis vaan olla omassa huoneessa, silloin on aika, kun pitää kertoa host perheelle ja kavereille mikä on, ja ulos vaan tekee kaikkea! Helppoa sanoa, mutta on totta.

Vältä maineen saamista. Vaikka saat oman kaveriporukan, yritä olla kaikkien kaveri ja ole mukava ja kiltti kaikille äläkä osallistu ryhmien draamoihin tai sano mielipiteitä ääneen (ellei ole mitään hyvää sanottavaa). Vaihtari on aina suurennuslasin alla… Muista myös hymyillä, koska silloin sinua on helpompi lähestyä! 

Panosta kielen oppimiseen! Kirjoita vaikeita sanoja muistiin ja tee itsellesi sanalistaa kun sinulla on aikaa. Laita post-it lappuja esineisiin joiden nimeä et muista, kysy heti sanoista joita et ymmärrä ja pyydä ihmisiä korjaamaan virheitäsi. Kiität itseäsi vuoden lopussa, koska tulet näkemään suuren eron kielitaidoissasi!


Kirjoita päiväkirjaa! Tiedän niin monta joita kaduttaa. Näet vuoden lopussa henkisen kasvun (jos kirjoitat usein) ja vaikka hetkessä tuntuu että tulet muistamaan jotain ikuisesti, hauskatkin yksityiskohdat unohtuvat yllättävän nopeasti! Tämä on myös hyvä ja helppo tapa pitää yllä omaa kieltä. 

Älä lykkää kokemuksia. Aika menee todella nopeasti, ja tulossa on niin paljon uusia ideoita ettei ehkä ole aikaa asioille joita ”halusit säästää vaihdon loppuun”, tai et ehkä pääsekään takaisin sinne missä olisi voinut tehdä jotain. Näin oli joissain tapauksissa käynyt minullekin! (esim skydive) :/ 

Say YES! Ei nyt kannata hyppää tuntemattomaan autoon tai hyppää sillalta koska joku kysyy ;D mutta ole avoin uusille kokemuksille, cause if you never try you'll never know! ;) Anna asioille yhden mahdollisuuden, ja jos et tykkää, ei tarvitse tehdä uudestaan! :) Vedä täysillä nyt kun kerran teet näin isoa seikkailua! Minulla on löytynyt niin paljon uusia kiinnostuksia täällä mitä en olisi Suomessa kokeillutkaan! Ole sponttaani ja pidä lapsen into päällä! Jos sua pyydetään johonkin - mene!
On niin monta asiaa joista voin ajatella: jos en olisi ikinä puhunut tälle ihmiselle, en olisi mennyt sen kanssa sinne, enkä olisi kokenut tätä ja saanut mahdollisuudent tähän.
Oikeasti, jos en olisi tylsistyneenä kysynyt Nasselta mitä se tekee viikonloppuna, en asuisi tän mahtavan perheen luona nyt...



You're most likely only once on exchange... Make the most of it! ♥
Hyvää vaihtovuotta kaikille lähtijöille!

Tässä vielä pari hassua videota vaihdosta:
Levi Bernhardt - The 5 stages of changing families
Levi Bernhardt - The struggles of being an exchange student 
Levi Bernhardt - How to get used to your new room

- Roxy

Muita hyviä, vastaavia postauksia: tässä ja tässä.

5 kommenttia:

  1. Kiitoskiitos <3 autto tosi paljon! Mulla on lähtö christchurchiin ens tammikuussa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että auttoi! :)
      Teen Uudesta-Seelannista vielä erikseen. Christchurchin keskusta on vielä aika raunioissa maanjäristyksestä, mutta on muuten ympärillä todella kaunis! :) Minkä järjestön kautta lähdet? :)

      Poista
    2. Käyn täällä steinerkoulua ja lähen niinku suoraan sen kautta! Eli koulun international student coordinator auttaa perheen löytämisessä yms!

      Poista
  2. ois kiva jos tekisit laajemman tän tapaisen postauksen kouluista ja asumisesta sillä uudessa seelannissa :)

    VastaaPoista